Tecnologia 3º ESO

elements de comandament:vàlvules

Amb l'objecte de controlar la circulació de l'aire en una adreça o una altra es necessiten elements de comandament i control. Alguns d'aquests es descriuen a continuació:

    Vàlvula 3/2

Una de les seves principals aplicacions és permetre la circulació d'aire fins a un cilindre de simple efecte, així com la seva evacuació quan deixa d'estar activat.

A continuació es veu la seva constitució interna. Es tracta d'una vàlvula activa per un polsador i tornada per un moll. En estat de repòs, permet que l'aire passi del terminal 2 fins al 3 i que no pugui entrar per l'1. Quan l'activem, l'aire pot passar del terminal 1 al 2 i no pot passar pel 3.

Vàlvula 3/2Foto valvula 3/2

Inici de pàgina Vàlvula 5/2

Vàlvula 5/2


Una de les seves principals aplicacions és controlar els cilindres de doble efecte.

A continuació es veu la seva constitució interna. Es tracta d'una vàlvula activa per un polsador i tornada per moll. En estat de repòs, permet la circulació d'aire entre els terminals 4 i 5, i entre 1 i 2, el terminal 3 està bloquejat. Quan l'activem, permet la circulació d'aire entre els terminals 1 i 4, i entre 2 i 3, ara el terminal 5 es troba bloquejat

El model més utilitzat d'aquest tipus de vàlvula és l'actiu i tornada amb aire.

  Foto vàlvula 5/2  Foto vàlvula 5/2

Inici de pàgina 
Vàlvula *OR (O) 

Símbol vàlvula OR

Es tracta d'una vàlvula que implementa la funció OR, això és, quan penetra l'aire per qualsevol de les seves entrades fa que aquest surti per la sortida. S'utilitza per activar cilindres des de dos llocs diferents.

Vàlvula OR   Foto vàlvula OR
 
Inici de pàgina Vàlvula *AND (I) 

Símbol vàlvula AND
Es tracta d'una vàlvula que implementa la funció *AND, això és, només permet passar l'aire a la sortida quan hi ha aire amb pressió per les dues entrades alhora. S'utilitza per fer circuits de seguretat, el cilindre només s'activarà quan existeix pressió en les dues entrades.

Vàlvula AND     Foto vàlvula AND

Inici de pàgina 
Vàlvula antiretorn


Vàlvula antiretorn


S'encarrega de permetre el pas de l'aire lliurement quan circular des del terminal 2 a l'1. Mentre que no permet circular l'aire des del terminal 1 al 2.

Inici de pàgina Vàlvula estranguladora unidireccional


S'encarrega de permetre el pas de l'aire lliurement quan circular des del terminal 2 a l'1. Mentre que escanya l'aire quan circula des del terminal 1 al 2. S'utilitza per fer que els cilindres surtin o entrin més lentament.

Vàlvula estranguladora  Foto vàlvula estranguladoraAula ZCreative Commons Reconocimiento-No comercial-Compartir bajo la misma licencia 3.0 España License
Mario Domenech Valor y Conxita Sabartrés Sala
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA
Contador: Total visitasContador: Visitas hoyContador: Visitas ahora        Contador de visitas Free counter and web stats