Tecnologia 3º ESO

elements de treball:actuadors

Els actuadors es poden classificar en dos tipus lineals i rotatius.

Entre els actuadors lineals destaquen els cilindres.

Els cilindres s'empren quan es desitja un moviment rectilini alternatiu. Poden utilitzar-se per desplaçar objectes, per moure braços de robots, etc. Els més coneguts són els de simple efecte i els de doble efecte.

Cilindre de simple efecteCilindre de simple efecte: es tracta d’un tub cilíndric tancat dins del com hi ha un èmbol unit a una tija que es desplaça unit a ell. Per un extrem hi ha un orifici per entrar o sortir l'aire i en l'altre està albergada una molla que facilita la tornada de la tija.

Símbol cilindre de simple efecteAquest tipus de cilindre treballa en un sol sentit, quan l'aire entra en ell. La reculada i desallotjament de l'aire es produeix per la força de la molla que està albergada a l'interior del cilindre.

La força d'embranzida que realitza cap a fora  la tija correspon amb la fórmula.

Força = Pressió de l'aire * Superfície de l'èmbol – Força de la molla

Foto cilindre de simple efecteInici de pàgina 
Cilindre de doble efecte: es tracta d'un tub cilíndric tancat amb un disseny molt semblat al cilindre de simple efecte, però sense el moll de tornada, la tornada es fa per mitjà d'una altra entrada d'aire.Cilindre de doble efecte

Símbol cilindre de doble efecteAquest tipus de cilindre treballa en els dos sentits, quan l'aire entra en ell produeix força i desallotja l'aire que està en l'altre compartiment. La reculada i desallotjament de l'aire es produeix quan l'aire entra per l'altre orifici.

La força d'embranzida que realitza cap a fora la tija correspon amb la fórmula.

Força = Pressió de l'aire * Superfície de l'èmbol

Foto cilindre de doble efecte
La força d'embranzida de reculada que realitza cap a dins la tija correspon amb la fórmula.

Força = Pressió de l'aire * (Superfície de l'èmbol – Superfície de la tija)


De manera que la força que podem obtenir de tornada és menor que la d'embranzida cap a fora.

Per exemple:
Disposem d'un cilindre de simple efecte al que li apliquem una pressió de 600.000 *Pa, si la superfície que té l'èmbol és de 10 cm2 i la força que realitza el moll de tornada és de 20 N. Quin serà la força F1, que pot realitzar la tija?

F1 = P * S - Fr

Formula 3

Un altre exemple:

Quin serà la força màxima d'embranzida i de reculada d'un cilindre de doble efecte que té les següents dades, si li apliquem en tots dos casos una pressió de 300.000 *Pa?

Superfície de l'èmbol = 10 cm2.

Superfície de la tija = 1 cm2.

Formula 4

Els actuadors rotatius s'utilitzen per fer girar objectes o màquines eines, motor d'una perforadora, cargolar i descargolar, etc. També s'utilitzen els cilindres basculants per produir moviments circulars
alternatius.Inici de pàgina  Motor de paletes: genera moviment rotatiu continu. L'aire entra d'una banda i fa que girin les paletes, l'eina es troba subjecta sobre l'eix de gir. Es tracta del motor pneumàtic més utilitzat, pot donar una potència de fins a 20 CV i velocitats des de 3000 a 25000 rpm.

Símbol motor d'un sentit de gir

Motor de paletes

Motor de paletes de dos sentits de gir

Símbol motor de dos sentits de girInici de pàgina Cilindre basculant
: genera moviment alternatiu en una adreça o una altra. Es tracta d'un cilindre amb dues entrades d'aire que fan moure una paleta que conté un eix de gir al com està subjecte l'objecte que volem moure, per exemple un neta parabrisa.

Cilindre basculant   

Símbol cilindre basculant

Cuaderno de claseInici de pàgina 
Aula ZCreative Commons Reconocimiento-No comercial-Compartir bajo la misma licencia 3.0 España License
Mario Domenech Valor y Conxita Sabartrés Sala
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA
Contador: Total visitasContador: Visitas hoyContador: Visitas ahora        Contador de visitas Free counter and web stats