Aula Z Tecnologia 3r ESO

dividir els dibuixos en capes


És com si tinguéssiu una sèrie de fulls transparents posats un sobre l'altre. El conjunt representa el dibuix sencer, però les parts es poden manipular individualment.

En la representació de peces mecàniques, un cas típic és la utilització d'una capa per a la figura, una altra per a les cotes i una altra per als eixos. En el dibuix d'habitatges, solen fer-se força capes, una per a les parets, una altra per als mobles, una per a la instal·lació d'aigua, una per a la instal·lació elèctrica...
Les capes poden ser de quatre tipus:
            Actual (Current): És la capa on  s'afegeixen els objectes que aneu dibuixant.
            Editable: Es poden modificar els objectes existents però no crear-ne de nous.
            Fons (Background): La capa es pot veure però no modificar.
            Oculta (Masked): La capa és invisible.


Estructura de les capesFont: xtec.cat¤ Abans de començar a dibuixar, crearàs l'estructura de capes per al dibuix (el nombre de capes i el nom de cadascuna d'elles). Per fer-ho, fes clic amb el botó dret del ratolí al menú desplegable Font: xtec.cat i selecciona l'opció Layer Properties, o bé obre el menú Tools/Graphic Options i escull la pestanya Layer. S'obrirà la finestra següent:

¤ En aquests moments, en el dibuix hi ha una sola capa, de nom "1". Canvia el nom d'aquesta capa per "Capa 1", posant-lo a Layer Name i fent clic a Change.

¤ Afegeix-hi una capa nova de nom "Capa 2". Posa aquest nom a la casella Layer Name i fes clic a Add. Veuràs com la nova capa s'afegeix a la llista de capes existents.

¤ Crea quatre capes més amb els noms Capa 3, Capa 4, Capa 5 i Capa 6. Observau que totes les capes es creen com a Editables, excepte una que queda com a Current (sempre n'hi ha d'haver una que ho sigui).

¤ Selecciona la capa 1 i fes que sigui la capa actual seleccionant l'opció Current del quadre State i fent clic a Change.Propietats de les capes¤ A continuació, canvia les propietats d'alguna de les capes:
                Selecciona la capa 2 i escull el tipus de línia Dash Dot (i feu clic a Change).
                Selecciona la capa 4 i escull el color vermell.
                Selecciona la capa 5 i escull el color blau.

¤ Tanca el quadre Layer  Properties fent clic a Cerrar.

¤ Observaràs que en el desplegable de les capes ara apareixen les sis capes que has creat. Si en selecciones una queda com a capa actual (s'hi poden afegir objectes). Escull, de moment, la capa 1.

¤ Als desplegables Gruix de líniaFont: xtec.cat  , Tipus de línia Font: xtec.cat i Color de línia Font: xtec.cat , escull el valor By Layer (per capa). D'aquesta manera, aquestes propietats vindran determinades pel que hàgis seleccionat al quadre de propietats de les capes.

Font: xtec.cat¤ Dibuixa els objectes següents a les capes indicades. Per dibuixar un objecte en una capa cal seleccionar-la al desplegable Layer i després dibuixar els objectes d'aquella. Si t'equivoques de capa, per canviar un objecte de capa, només has de seleccionar-lo i escollir la capa on el vols enviar al desplegable Layer. Per tant, quan canvies de capa per dibuixar nous objectes, ves en compte de no tenir res seleccionat (et passaria a la nova capa).

¤ Torna a obrir la finestra de propietats de les capes i fes les modificacions següents:
                    Capa 1: Gruix de la línia 3
                    Capa 3: Oculta (Masked)
                    Capa 5: Color verd
                    Capa 6: Fons (Background)

Font: xtec.catObserva que els canvis que has realitzat afecten a tots els objectes d'aquella capa (ja que havíes definit les seves característiques per capa (By Layer). D'aquesta manera és molt fàcil canviar les característiques de tot un conjunt d'entitats del dibuix.

¤ Desa el resultat amb el nom P53.skf 

Aula Z                            CONTACTA:  Miguel Bosch i Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA