Aula Z Tecnologia 3r ESO

matrius circulars


Font: xtec.catA més de les matrius rectangulars, amb l'Autosketch també es poden dibuixar matrius circulars d'objectes, en les quals les repeticions es realitzen, per una banda en sentit radial i per altra en sentit angular


¤ Dibuixarem una margarida de deu pètals.

¤ Comença dibuixant un dels pètals i després multiplica'l per deu mitjançant l'eina Matriu CircularFont: xtec.catFont: xtec.cat  ¤ Dibuixa una circumferència de 60 mm de radi i divideix-la en deu parts iguals (selecciona l'eina Trim subdivide (subdividir)Font: xtec.cat, posa el valor 10 a la casella de la barra d'edició, prem Enter i fes clic a la circumferència.

¤ Esborra tots els segments menys el de la part superior de la circumferència.

¤ Dibuixa una circumferència de radi 20 mm amb el mateix centre que l'anterior i dues línies que vagin des del centre de les circumferències fins als extrems de l'arc de radi 60.

Font: xtec.catFont: xtec.cat¤ Retalla la part sobrant de la circumferència interior i de les dues línies.

¤ Arrodoneix les dues cantonades superiors amb arcs de radi 12 mm.


Font: xtec.cat¤ Selecciona tota la figura i fes clic a l'eina Matriu CircularFont: xtec.cat . A Radial Duplication posa-hi " 0 còpies " i a Angular Duplication " 9 còpies a 36º ". Desactiva la casella Create Group (v6) o Create Symbol (v5), si està activada, i prem OK.
A continuació has d'indicar el centre a partir del qual s'han de fer les repeticions. Indica el centre de la circumferència de radi 20. Obtindràs la figura següent.


Font: xtec.cat  ¤ Per pintar el centre de color groc has d'unir primer tots els arcs interiors dels pètals mitjançant l'eina Trim Join i escollir després el patró Solid amb color groc.

¤ Desa el dibuix amb el nom P52.skf
 
Aula Z                            CONTACTA:  Miguel Bosch i Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA