Aula Z Tecnologia 3r ESO

omplir objectes senzills amb un ratllat

¤  Divideix el full en quatre parts iguals.

¤  A la primera part, dibuixa-hi un rectangle. Per omplir-lo amb un ratllat pots fer-ho de dues maneres:

a) Selecciona'l i fes clic al botó HatchFont: xtec.cat de la barra d'eines de dibuix.
b) Selecciona el rectangle, fes clic al desplegable PatternFont: xtec.cat i selecciona Hatch.

¤  Prova les dues maneres de fer el ratllat i observa que, en el primer cas, el ratllat i l'objecte són dues entitats separades. Si canvies la mida o mous el rectangle, el ratllat es queda amb al situació inicial. Amb la segona manera, la d'ús més habitual, el ratllat forma part del rectangle i si canviem la seva mida, el ratllat s'adapta a la nova forma.

¤ Al segon quadrant, dibuixa-hi un cercle. Per omplir-lo amb un ratllat amb el segon mètode no és tan immediat com abans. Primer cal seleccionar el cercle i convertir-lo en una corba, fent clic al botó Font: xtec.cat de la barra d'edició. Després ja pots seleccionar Hatch (qualsevol de les dues opcions) i s'omple el cercle amb un ratllat.

¤  Per canviar l'espai entre les línies del ratllat, selecciona l'opció de la barra de menú Tools/ Graphic Options. A l'apartat Hatch Spacing posa-hi, per exemple, 3 mm. Veuràs com el ratllat ara és més espès.

Font: xtec.cat¤  Al tercer quadrant dibuixa-hi un rectangle i un cercle al seu interior (si l'Autosketch t'omple directament el rectangle, desactiva'l escollint l'opció None del menú Font: xtec.cat ) S'ha d'omplir amb un ratllat l'espai que hi ha entre el rectangle i el cercle. Segueix els passos següents:

 - Converteix el cercle a polígon: Primer de cercle a corba (botóFont: xtec.cat ) i després de corba a polígon (botóFont: xtec.cat ) Amb la versió 6 hi ha la possibilitat de fer les dues conversions mitjançant un sol pas.

- Selecciona l'eina Trim Diference Font: xtec.cat del conjunt de botons Retallar.

- Fes clic primer al cercle i després al rectangle.

- Selecciona l'objecte (observa que ara rectangle i cercle formen una sola entitat)

- Fes clic a Hatch.

- Fes clic a Hatch.


Font: xtec.cat¤  Al darrer quadrant hi dibuixaràs un senyal d'STOP. En primer lloc dibuixa un octògon. Duplica'l utilitzant l'eina Offset Font: xtec.cat

¤  Per pintar l'octògon interior només l'has de seleccionar i escollir l'opció Solid del desplegable Font: xtec.cat i escollir el color vermell.

¤  Dibuixa les lletres STOP al seu interior i canvia-les de mida i tipus (Arial Black) fins que s'ajustin a l'espai disponible. Pinta el text de color blanc amb el desplegableFont: xtec.cat Si el text queda igualment negre és degut a que tens activada una opció d'invertir el color blanc en pantalla per tal que es diferenciï del fons (imprès ja quedaria blanc). Per desactivar aquesta opció i veure les lletres blanques obre el menú View/Options i desactiva les caselles Pen i Pattern del quadre Invert if same as page color.

Font: xtec.cat
El resultat final del dibuix ha de ser el següent:

¤ Desa el dibuix amb el nom P44.skf

 
Aula Z                            CONTACTA:  Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA