Aula Z Tecnologia 3r ESO

aprofundiment en el dibuix i modificació de cotes


Ja heu vist a la pràctica anterior que, una vegada dibuixada la cota, es pot canviar el seu format mitjançant l'opció Format Dimension Font: xtec.catA les figures següents pots veure el significat dels diversos paràmetres que es poden variar.

Font: xtec.catFont: xtec.cat


Font: xtec.cat


Si deixes activada la casella Save As Default, la configuració que hagis escollit es mantindrà per a totes les cotes del dibuix.Format dimensionFont: xtec.cat


¤ Crea un dibuix no utilitzant la plantilla de la pràctica anterior.


¤ Dibuixa la figura següent (de moment sense cotes)


¤ Comença dibuixant la cota 2-4. Una vegada dibuixada caldrà canviar el seu format, que serà també el de la resta de les cotes. Fes clic al botó Format Dimension i escull els paràmetres següents:Pestanya Dimension Line (Línia de cota)

Forma de la fletxa: Closed Long Arrow

Mida de la fletxa: 1 mm

Longitud mínima: 2 mm

Pestanya Label (Etiqueta)

Tipus de lletra: Arial

Mida de la lletra: 3 mm

Alineació: Text Above (Text sobre la línia)

Precisió: 1. (sense decimals)

Desactivar la casella Display Units

¤ Per moure la cota de lloc, desactiva els modes de referència, selecciona-la, fes clic al botó Font: xtec.cat  de la barra d'edició (o bé fes doble clic a la cota),  i arrossega la cota amb el ratolí. En aquest cas, deixa espai suficient perquè hi càpiga la cota 4-6. Si volguéssis moure només el text, cal prémer simultàniament la tecla Ctrl i arrossegar la cota amb el ratolí.

¤ Dibuixa la cota 4-6.


Acotar en sèrie i en paral·lelPer acotar el costat esquerre de la peça es pot fer de dues maneres, en sèrie o en paral·lel:

Font: xtec.cat

Font: xtec.cat


¤ Per acotar en sèrie pots seguir el mètode que has utilitzat fins ara, o bé, fer clic al botóFont: xtec.cat que apareix a la barra d'edició quan actives Cota Horitzontal o Vertical i selecciona Chained. A continuació, només has de seleccionar el mode de  referència Punt Final i clicar als punts 4, 5, 8 i 1.

¤ Esborra les cotes anteriors i prova l'acotació en paral·lel. Has de fer el mateix que abans però seleccionant el mode Baseline al menú.


Acotar circumferències¤ Dibuixa la cota horitzontal des d'1 al centre de la circumferència i la vertical que va des del centre de la circumferència al punt 3. Aquesta l'hauàs de moure de lloc.

¤ Per acotar la cantonada arrodonida utilitza Acotació de radi  Font: xtec.cat i fes clic sobre l'arc. Per acotar la circumferència central utilitza Acotació de diàmetreFont: xtec.cat  Quan acotis un arc o una circumferència el cursor es transforma en un petit cercle. Si quan fas clic sobre la circumferència el cursor està cap a la part exterior, la cota es dibuixa a fora. Si el cursor queda per la banda de dins de la circumferència, la cota es dibuixa a dins:

Font: xtec.cat

Font: xtec.catL'Autosketch és un programa pensat per dibuixar seguint la normativa americana (ASA). Aquesta normativa és diferent de la que utilitzem aquí (UNE o DIN). Per això, quan s'acota un diàmetre, apareix el símbol ø. Amb la normativa UNE no cal posar aquest símbol. Per eliminar-lo, selecciona la cota i esborra'l de la barra d'edició. Els símbols <> indiquen el valor de la mesura. Si vols afegir el símbol de diàmetre a alguna cota, per escriure'l s'ha de fer amb la combinació de tecles Alt+155.


Acotar un xamfrà

¤  Per acotar el xamfrà, utilitza l'opció d'acotació Directriu Font: xtec.cat Selecciona el mode de referència Proper (N), marcau el punt on anirà la fletxa, desactiva el mode de referència i marca el punt següent de la línia, dibuixa la línia horitzontal i prem el botó dret del ratolí. T'apareixerà un quadre de diàleg on has de posar el text que vols que surti al final de la directriu. En aquest cas "Xamfrà de 20 mm".

¤  Desa la figura amb el nom P43.skf

 
Aula Z                            CONTACTA:  Miguel Bosch i Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA