Aula Z Tecnologia 3r ESO

introducció de cotes


Els dibuixos incorporen les mides, cotes, per tal de facilitar la seva lectura. L'Autosketch permet incorporar les mesures de forma automàtica. Les mides d'arcs o segments s'incorporen al lloc indicat del dibuix. Quan s'allarga, escala o gira un objecte acotat, l'Autosketch torna a calcular la distància entre els punts acotats i actualitza la mesura en el text de cota.

Les cotes estan formades per les parts següents:

Font: xtec.catLínia de cota: Indica la direcció i longitud de l'acotació. Conté una fletxa als seus extrems. El text s'escriu al llarg d'aquesta línia. En cotes angulars la línia és un arc.

Extrems de la cota: símbols als extrems (fletxes, línies obliqües...).

Línia de referència: línia que s'estén des de l'objecte acotat fins a la línia de cota.

Text de la cota: text que identifica la mesura real de la cota.


Font: xtec.cat
Per dibuixar els diferents tipus de cotes cal utilitzar el conjunt de botons Dimensions (Cotes) Font: xtec.cat de la barra de dibuix:

 ¤ Dibuixa la figura següent (de moment sense les cotes):

Font: xtec.cat

Cota horitzontalFont: xtec.cat

¤  Fes clic al botó Cota horitzontal Font: xtec.cat i selecciona el mode de referència Punt Final. Marca els punts 3 i 4 i el programa et dibuixarà la cota corresponent.

La manera com el programa representa les cotes per defecte sovint no serà adequada als criteris que vols utilitzar. Per canviar el format de la cota, selecciona-la i fes clic al botó Format Dimension Font: xtec.cat de la barra d'edició.

Font: xtec.cat¤ A la pestanya Label selecciona:

Alineament: Text Above (text sobre la línia)

Precisió: 1. (sense decimals)

Desactiva la casella Display Units


¤ Prem Aceptar. A partir d'aquí totes les cotes es dibuixaran amb el format seleccionat.Font: xtec.cat


¤ Dibuixa de la mateixa manera les cotes d'1 a 3 i de 4 a 6.


Per dibuixar les cotes de la part inferior cal indicar l'ordre dels punts de dreta a esquerra, és a dir, primer el punt 7 i després el 8. En cas contrari, la cota es dibuixarà a sobre la línia.


¤ Dibuixa també les cotes 8-9 i 9-10.Cota verticalFont: xtec.cat


¤ Per dibuixar les cotes verticals fes clic al botó Cota Vertical Font: xtec.cat, selecciona Punt Final i fes clic als punt 6-7 i 7-8, per aquest ordre (sentit horari), si no les cotes es dibuixaran a l'altre costat de la línia. 

Escalar


Font: xtec.cat


¤ Selecciona tota la figura i aplica l'eina Escalar amb un factor d'escala de 0.8. Veuràs com també les cotes canvien de valor.

¤ Desa la figura amb el nom P42.skf


 
Aula Z                            CONTACTA:  Miguel Bosch i Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA