Aula Z Tecnologia 3r ESO

arcs i circumferències

1. Circumferències


A l'Autosketch hi ha diverses maneres de dibuixar circumferències. Cal utilitzar una o altra segons les dades de què es disposi.
Font: xtec.cat

¤ Crea un dibuix nou. Fes clic al botó Cercles Font: xtec.cati mantint-lo premut. Apareixerà la barra de botons següent:

Nota: a la versió 5 aquests botons estan a la barra d'eines de dibuix junts amb els del grup Arcs Font: xtec.cat

¤ A continuació has de dibuixar un cercle de radi 20mm a qualsevol lloc del full. Per fer-ho utilitza l'opció Center, SideFont: xtec.cat 

Font: xtec.cat

Primer, fes clic al punt on vols dibuixar el centre i després mou el ratolí i torna a fer clic dibuixant un cercle de radi qualsevol, aquest queda seleccionat en 'rosa'. A la barra d'edició, si tens seleccionat el cercle, veuràs quelcom com això:

Els valors depenen del lloc i la mida del cercle que hàgis dibuixat. Per fer el cercle de radi de 20 mm, cal que posis aquest valor a la casella corresponent al radi i premis Enter. Veuràs com canvia la mida del cercle al valor escollit.

¤ Esborra aquest cercle.


2. Cercles amb radi fixFont: xtec.cat¤ Clica ara al botó Cercle de radi fix Font: xtec.cat. El valor de radi que apareix per defecte és 10 mm. Canvia'l a 15 mm i prem Enter abans de començar a dibuixar. Aquesta opció et facilita el dibuix de diversos cercles d'una mateixa mida. Fes un dibuix semblant al següent, amb cercles de radi 15. Activa la reixeta per tal que els cercles et quedin ben posats.

¤ Desa el dibuix amb el nom P14a.skf i desactiva la reixeta.3. Cercle tangent a tres línies


Font: xtec.cat     ¤ Crea un dibuix nou.

¤ Dibuixa tres línies qualsevol i fes una circumferència tangent a les tres utilitzant el botó Cercle tangent a tres líniesFont: xtec.cat

¤ Desa el dibuix amb el nom P14a.skf i desactiva la reixeta.
4. Angles


De la mateixa manera que les circumferències, es poden dibuixar arcs de circumferència de diverses maneres.Font: xtec.cat

¤ Fes clic al botó Arcs Font: xtec.cat i veuràs la barra de botons següent:

¤ Utilitzant l'opció Arc donats dos punts i el centre Font: xtec.cat , dibuixa la figura següent, amb la reixeta activada. Per dibuixar cada arc cal fer tres clics amb el ratolí; amb el primer indica el punt d'inici de l'arc, amb el segon, el punt final i amb el tercer, el centre. Comença a dibuixar de dreta a esquerra, t'anirà millor.

Font: xtec.cat

¤ Desa el dibuix amb el nom P14c.skf 
Aula Z                            CONTACTA:  Miguel Bosch i Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA