Aula Z Tecnologia 3r ESO

Eines de copiar i transformar


En aquesta pràctica es mostraran només les eines Escalar, Traslladar i Copiar. Pots experimentar amb la resta d'eines, no presenten gaire dificultat
Aquestes eines les pots trobar fent clic al botó CopiarFont: xtec.cat . T'apareixerà la barra de botons següent:

Font: xtec.cat


1. Escalar


Font: xtec.cat

¤  Dibuixa la figura següent, sense les cotes (gruix de la línia: 1).


¤  Selecciona tota la figura i fes clic al botó Scale (Escalar) Font: xtec.cat. Aquesta funció et permetrà canviar la mida de l'objecte. A la barra d'edició hi apareix el factor d'escala. Posa-hi 0.25 i prem Enter. A continuació el programa et demana el punt base de la reducció; fes clic a un punt qualsevol.

2. Traslladar

¤ Desplaça la copa  cap a la cantonada inferior esquerra del full. Per fer-ho no pots simplement seleccionar-la i arrossegar-la perquè perdríes els punts de la reixeta.

Cal activar la reixeta, seleccionar la copa, fer clic al botó Translate (Traslladar) Font: xtec.cat , fer clic al punt d'origen (pot ser qualsevol) i al punt de destí.


3. Copiar


Font: xtec.cat

¤ El pas següent serà copiar la copa. Selecciona tot l'objecte (ara de mida reduïda), i fes clic al botó Rubber Stamp (Copiar)Font: xtec.cat  A continuació, amb la reixeta activada, copia la copa 5 vegades, una al costat de l'altra.

Fixa't que el punt que pren com a referència el programa a l'hora de copiar un objecte és el seu punt mig. De vegades això no serà convenient pel que vulguis fer i caldrà canviar-ho.

¤ Torna a seleccionar tota la copa, situa el cursor al seu centre i prem el botó dret del ratolí. Apareixerà el menú següent:

Font: xtec.cat  ¤ Escull la primera opció (Move About Point). Això et permetrà canviar de lloc el punt base del moviment.

 ¤ Selecciona el mode de referència Punt Mig i fes clic al punt mig de la línia de la base de la copa.

Font: xtec.cat¤ Fes clic al botó CopiarFont: xtec.cat i selecciona el mode de referència Punt Final. Ves copiant copes a sobre les anteriors fins obtenir la figura següent:

¤ Desa el dibuix amb el nom P33.skf 
Aula Z                            CONTACTA:  Miguel Bosch i Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA