Aula Z Tecnologia 3r ESO

Eines de retallar


1. Retallar

Quan premis el botó Trim (Retallar) Font: xtec.cat de la barra de dibuix, us apareix la barra de botons següent:

Font: xtec.cat

A continuació veuràs alguna aplicació de les eines més importants d'aquesta barra:Font: xtec.cat

¤ Dibuixa un rectangle  de la  mida màxima del full i divideix-lo en quatre parts iguals.

¤ Al primer quadrant (a dalt a l'esquerra), aprofitant la reixeta, dibuixa-hi dues línies verticals i dues línies horitzontals, una que talli les dues verticals i l'altra que no en talli cap.
2. CantonadaFont: xtec.cat  ¤  Fes clic a l'eina Trim Corner (Cantonada) Font: xtec.cat  i a continuació selecciona les línies 1 i 2. Veuràs com es retallen els extrems que sobresurten de la cantonada.

¤  Repeteix el mateix amb les altres tres cantonades.

3. Límit


Font: xtec.cat

¤ Al segon quadrant, dibuixa-hi una línia vertical i dues línies horitzontals, una que talli a la vertical i l'altra que no arribi a tallar-la.

Font: xtec.cat

¤ Selecciona l'eina Trim Edge (Límit)Font: xtec.cat   del menú Retallar i feu clic primer a la línia vertical (representa l'objecte limitador) i a continuació a les dues línies horitzontals. Totes dues arribaran just fins a la línia vertical.
4. Canal


Font: xtec.cat

¤ Al tercer quadrant, dibuixa-hi una línia en forma de zig-zag


Font: xtec.cat

¤ Fes clic a l'eina Trim Channel (Canal) Font: xtec.cat i amb el ratolí marqua dos punts enmig de la línia en zig-zag que determinin un canal vertical. A continuació ves clicant sobre els trossos de línia que han quedat dins el canal i veuràs que es van eliminant.
5. Subdividir


Font: xtec.cat

¤  Al darrer quadrant, dibuixa-hi una línia horitzontal a la part superior i una vertical a la part inferior.

Font: xtec.cat

¤ Selecciona l'eina Subdividir Font: xtec.cat. A la barra d'edició apareix el número de segments en què vols que es divideixi la línia. Posa-hi un 5 i prem Enter. A continuació fes clic a la línia horitzontal.
Aparentment no ha passat res, però si deixes anar l'eina Subdividir (fent clic al botó dret del ratolí) i selecciones la línia horitzontal, veuràs que les característiques que apareixen a la barra d'edició no són les pròpies d'una línia. S'ha convertit en una Polilínia. Si prems el botó ExplodeFont: xtec.cat , la polilínia es convertirà en cinc línies que pots seleccionar individualment.

Font: xtec.cat

¤ Dibuixa ara línies des del punt final de la línia vertical fins als extrems de cadascun dels segments.

¤ Desa el dibuix amb el nom P31.skf


 
Aula Z                            CONTACTA:  Miguel Bosch i Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA