aplicar estils de paràgraf


Per canviar l'estil d'un paràgraf del document, cal situar-se en qualsevol punt del paràgraf que es vol modificar (no cal seleccionar-lo) i desplegar la llista d'estils de paràgraf disponibles fent clic, amb el ratolí, al triangle invertit de l'eina Aplica l'estil de la barra d'eines Formatació. A continuació, s'escull amb el ratolí l'estil desitjat.
Font: xtec.catEn desplegar l'eina Aplica l'estil, disposes de 5 estils de paràgraf:

Cos del text
Encapçalament 1
Encapçalament 2
Encapçalament 3
Per defecte

Una opció que permet eliminar els estils manuals o els estils de paràgrafs adjudicats a una zona del text:
Neteja el format

Font: xtec.cat

Per últim, l'opció Més… de l'eina Aplica l'estil t'ofereix la possibilitat de mostrar la finestra Estils i formatació amb què pots aplicar, crear, editar, afegir i eliminar estils de format. En aquesta finestra pots escollir entre estils de paràgraf, de caràcter, de marcs, de pàgina i de pics i llistes numerades.

El desplegable de la part inferior d'aquesta finestra et permetrà mostrar, només, les categories d'estils, de cada tipus, que siguin del teu interès.

En altres mòduls i pràctiques del curs es parlarà més àmpliament dels estils de paràgraf i de pàgines i de com aplicar-los, crear-los o modificar-los.
Formatació automàticaL'OpenOffice.org Writer pot anar donant format al document a mesura que es va escrivint. Si vols que l'autoformat sigui actiu mentre escrius, cal que sigui activa l'opció Format | Correcció automàtica | En teclejar. Font: xtec.cat

L'opció Aplica aplica al document els canvis definits en les opcions de correcció automàtica.

L'opció Aplica i edita els canvis mostrarà un diàleg que permet escollir quins canvis s'aplicaran i quins no.

Les opcions que s'aplicaran seran aquelles que s'hagin activat en (pestanya)Eines | Opcions de correcció automàtica |Opcions. En la figura següent, a la columna [T], pots observar un exemple de quines són les opcions actives o inactives que s'aplicaran per a la correcció automàtica.

Font: xtec.cat

¤ Activa l'OpenOffice.org Writer.

¤ Assegura't que l'estil actiu és el Per defecte (observa el contingut de l'eina Aplica l'estil).

¤ Demana Eines | Opcions de correcció automàtica | (pestanya) Opcions i comprova que les opcions de la columna[T] són les que apareixen a la figura d'abans. Si fos el cas, activa o desactiva les opcions adients.

¤ Prem el botó D'acord per desar els canvis.

¤ Escriu Activitats (sobretot, no escriguis cap signe de puntuació al final d'aquest text) i prem, dos cops, la tecla Retorn.
Observa que l'aspecte del text haurà canviat i es mostrarà amb l'estil Encapçalament 1 (lletra Arial de 16.1 punts de grandària i Negreta). Observa, també, que l'estil de text per a la nova línia és Cos del text.

¤ Escriu 1. Cerca al text els mots aguts. No oblidis el punt al costat de la xifra i l'espai en blanc entre el punt i la paraula Cerca.

¤ Prem la tecla Retorn per canviar de línia. En fer-ho, observaràs que haurà canviat l'aspecte de la línia de text, que haurà aparegut la barra d'eines Pics i numeració i que la següent línia de text continuarà la numeració.

¤ Escriu un parell de línies més i acaba, cada una, prement la tecla Retorn:

        ¤ Afegeix l'accent, si s'escau, en aquests mots.

        ¤ Encercla els mots aguts que no hagin de dur accent.

¤ Prem dos cops la tecla Retorn en finalitzar la línia número 3. Observa que es desactiva la numeració.

        ¤ Prem, un altre cop més, la tecla Retorn per deixar una línia en blanc.

¤ Prova de crear els següents elements de formatació automàtica:

Pics: utilitzant un guió (-), un signe més (+) o un asterisc (*), seguit d'un espai en blanc i una línia de text. Recorda de prémer dos cops la tecla Retorn per desactivar els pics.
Línies horitzontals: utilitzant tres guions ( - ), tres guions baixos ( _ ), tres signes igual ( = ), tres asteriscos ( * ), tres titlles ( ~ ) o tres diesis ( # ).
Taules: dibuixant-les amb una combinació de signes més ( + ) i signes menys ( - )
+——+———————-+——+
Negreta: escrivint la frase entre asteriscos
*Text en negreta*.
Subratllat: escrivint la frase entre guions baixos
_Text subratllat_.
Caràcters de fracció: escrivint 1/2, 1/4, 3/4.

¤ Surt de l'OpenOffice.org Writer descartant els canvis.Aula ZCreative Commons Reconocimiento-No comercial-Compartir bajo la misma licencia 3.0 España License
Miguel Bosch Burgos i Conxita Sabartrés Sala
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA

Desde enero de 2010:Contador de visitas Free counter and web stats