recursos gràfics


Com tot processador de text modern, OpenOffice.org Writer permet la inserció, dins del text escrit, de tot un seguit de recursos gràfics. En aquesta pràctica, en veuren els més bàsics.

IMATGES I MARQUES D'AIGUA

OpenOffice.org Writer permet la inserció de tres tipus d'imatges (depenent del seu origen):

Imatges escanejades (naturalment, necessita un escàner configurat al sistema).
Imatges importades directament des d'un fitxer gràfic.
Imatges “enganxades” directament des de la memòria temporal (copiades des d'un altre origen).

En tots els casos, la imatge és inserida al document com un objecte i se'n podran manipular les seves propietats. 

¤ Recupera el document planetesexteriors.odt

¤ Assegura't de ser a la primera pàgina i insereix-hi (Insereix | Imatge | Des d'un fitxer…) el fitxer jupiter_gany, un cop descomprimit, (o tria la foto que més t'agradi a http://commons.wikimedia.org/wiki/Jupiter?uselang=ca).

¤ Dimensiona'l actuant sobre els punts sensibles, però sense deformar-ne les proporcions (és a dir, actua sobre els punts de les cantonades i no sobre els punts centrats a les vores).

¤ Col·loca la imatge al lloc que més us agradi.

¤ Ajusta la posició i la separació respecte al text circumdant (Menú de context | Gràfic… | Ajusta).

¤ Repeteix el procés amb les pàgines i els fitxers següents: saturn_planet_large , uranus i neptune (també en pots triar d'altres a:

http://commons.wikimedia.org/wiki/Saturn_%28planet%29?uselang=ca http://commons.wikimedia.org/wiki/Uranus?uselang=ca http://commons.wikimedia.org/wiki/Neptune?uselang=ca).

De vegades, pot interessar posar una marca d'aigua als fulls impresos. OpenOffice.org Writer permet fer-ho d'una forma molt fàcil.


¤ Conserva el mateix fitxer planetesexteriors.odt que has estat treballant i insereix-hi una marca d'aigua.

¤ Ves al capdamunt del document.

¤ Fes Insereix | Imatge | Des d'un fitxer… i trieu planetesaescala, un cop descomprimit.

¤ Ancora'l a la pàgina (Menú Format | Àncora | A la pàgina).

¤ Alinea'l al mig (Menú Format | Alineament | Base al mig).

¤ Ajusta'l en segon pla (Menú Format | Ajusta | En segon pla).

¤ Per acabar, posa mode gràfic Marca d'aigua a la Barra d'eines Imatge.


Inici de pàgina MÒDUL DE DIBUIX


Per poder accedir a les eines de dibuix d'OpenOffice.org Writer, cal tenir visible la barra d'eines Dibuix ja sigui cridant-la des de Visualitza | Barra d'eines | Dibuix, o bé clicant la iconaFont: xtec.catde la barra d'eines Estàndard


SeleccionaFont: xtec.catPermet seleccionar objectes. Si vols seleccionar un sol objecte, senzillament clica-hi damunt. Si en vols seleccionar més d'un, traça una àrea que els englobi. Si vols afegir un objecte més a la selecció, clica-hi damunt mentre mantens polsada la tecla Majús. Quan es tenen diversos objectes seleccionats, se'ls pot Agrupar i, llavors, es comporten com si en fossin un de sol.


LíniaFont: xtec.catDibuixarà una línia recta quan arrosseguis el cursor per la pàgina actual. Si, simultàniament, es prem la tecla Majús, la línia dibuixada surt només o vertical, o horitzontal o amb una inclinació de 45º. Una vegada dibuixada la línia, es poden modificar els seus acabaments. Si una vegada dibuixada la línia es fa un doble clic damunt seu, es podrà afegir text arrapat al traç. Si es vol fer desaparèixer la ratlla, posa-hi estil invisible.


RectangleFont: xtec.catDibuixarà un rectangle quan cliques i arrossegues el cursor per la pàgina actual. Si, simultàniament, es prem la tecla Majús, dibuixaràs un quadrat. Emprant les eines d'emplenament d'àrea de la barra d'eines Propietats de l'objecte de dibuixFont: xtec.catpodràs canviar el color del rectangle.


El·lipseFont: xtec.catDibuixarà una el·lipse quan cliques i arrossegues el cursor per la pàgina actual. Si, simultàniament, prems la tecla Majús, dibuixaràs un cercle. Emprant les eines d'emplenament d'àrea de la barra d'eines Propietats de l'objecte de dibuixFont: xtec.catpodràs canviar el color de l'el·lipse.


PolígonFont: xtec.catAquesta no és una de les eines que mostra per defecte la barra d'eines i cal afegir-la posteriorment. Dibuixarà un polígon format per diversos segments rectes units per un extrem. Actua com si volguéssis crear una línia recta i, quan fas clic per acabar-la, l'un deixarà traçar el segment següent. Acabaràs el procés fent un doble clic damunt del punt inicial del polígon. Recorda que si mantens premuda la tecla Majús només faràs línies amb una variació d'inclinació de 45º. Si una vegada acabat el polígon el vols concretar millor, pots activar el mode PuntsFont: xtec.cat


Línia de forma lliureFont: xtec.catDibuixarà una línia en arrossegar el punter del ratolí per la pàgina activa. Clica on vols que comenci la línia, desplaça'l i allibera'l quan vols acabar el traç. Si aquest alliberament el fas prop del punt d'inici, es traçarà una forma tancada. Si una vegada acabada la figura la vols concretar millor, pots activar el mode Punts ({dibuix_punts.gif|}).


TextFont: xtec.catPermet dibuixar un marc de text que serà tractat com un dibuix i el podràs desplaçar on creguis més convenient. Aquest marc de text té la característica que es pot girar a voluntat.


LlegendesFont: xtec.catDibuixarà una línia acabada en un rectangle que permetrà escriure-hi text al seu interior. Punxa al punt on vosu que comenci la llegenda i arrossega fins on vols que s'acabi. Podràs canviar la mida del requadre actuant sobre els punts sensibles. Si vols que el requadre s'arrodoneixi, actua sobre el punt sensible més gros quan la fletxa del ratolí canviï de forma per una mà.


Formes bàsiquesFont: xtec.catFont: xtec.catAquesta eina presenta un menú que permet inserir, al document, algunes formes senzilles que es podran modificar una mica arrossegant-les pels punts sensibles una vegada queden seleccionades.


Formes de símbolFont: xtec.catFont: xtec.catAquesta eina presenta un menú que permet inserir, al document, algunes formes de figures senzilles que es podran modificar una mica arrossegant-les pels punts sensibles una vegada queden seleccionades.


Fletxes de blocFont: xtec.catFont: xtec.catAquesta eina presenta un menú que permet inserir, al document, algunes figures de fletxes que es podran modificar una mica arrossegant-les pels punts sensibles una vegada queden seleccionades.


Diagrames de fluxFont: xtec.catFont: xtec.catAquesta eina presenta un menú que permet inserir, al document, algunes figures de diagrames de flux, molt útils si es vol representar una seqüència de programació. Es podran modificar una mica arrossegant-les pels punts sensibles una vegada queden seleccionades.


LlegendesFont: xtec.catFont: xtec.catAquesta eina presenta un menú que permet inserir, al document, algunes figures de llegendes predissenyades que es podran modificar una mica arrossegant-les pels punts sensibles una vegada queden seleccionades.


EstrellesFont: xtec.catFont: xtec.catAquesta eina presenta un menú que permet inserir, al document, algunes figures d'estrelles i tires que es podran modificar una mica arrossegant-les pels punts sensibles una vegada queden seleccionades.


PuntsFont: xtec.catFont: xtec.catAquesta eina permet l'accés a la modificació dels punts d'alguns dels tipus de dibuix.


Galeria FontworkFont: xtec.catPermet col·locar un text Fontwork al document.

{dibuixdesdunfitxer.gif|}}: Des d'un fitxer. Permet la inserció d'una imatge al document des d'un fitxer.


Extrusió activada/desactivadaFont: xtec.catFont: xtec.catPermet activar o desactivar l'extrusió en les imatges 3D. En aquest cas, apareixerà una nova barra d'eines.


Font: xtec.catPermet afegir/treure eines a la Barra d'eines Dibuix. 


Inici de pàgina 


EL PODI

Font: xtec.catEts especialista d'Educació Física i vols fer una orla que contingui un podi amb les fotos dels tres primers equips classificats en un torneig de futbol-sala que has organitzat a l'hora del pati.
Emprant les eines de dibuix que has estat veient, fes un podi semblant a aquest.

 

Inici de pàgina GRÀFICS ESTADÍSTICS


¤ Recupera el document nadons.odt.


¤ Selecciona (inclòs el títol) les columnes corresponents a l'any de naixement, nens i nenes.

¤ Crida Insereix | Objecte | Diagrama….

¤ T'apareixerà l'assistent; confirma la primera pantalla amb les dues caselles marcades i segueix endavant.

¤ Tria el tipus de diagrama i ves a la pantalla següent.

¤ Tria la variant i ves a la pantalla següent.

¤ Posa títol al gràfic (per exemple: “Nens i nenes nascuts vius entre 1996 i 2005”).

¤ Acaba el procés clicant el botó Crea.


¤ Ajusta, si cal, l'amplada del gràfic per tal que quedin bé tots els components (fes-ho clicant un dels punts sensibles i arrossegant-lo).

Aula ZCreative Commons Reconocimiento-No comercial-Compartir bajo la misma licencia 3.0 España License
Miguel Bosch Burgos i Conxita Sabartrés Sala
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA

Desde enero de 2010:Contador de visitas Free counter and web stats