La funció lògica S, és una expressió algebraica en la qual es relacionen les variables independents (a, b, c, ...) mitjançant les operacions lògiques.
Per exemple:
La forma més simple de definir una funció lògica és mitjançant la seva taula de veritat. Consisteix en establir totes les possibles combinacions de les variables independents en forma de taula, i indicar el valor de S per a cadascuna d'elles. El nombre total de combinacions és 2n, essent n el nombre d'elles.
El primer pas en la resolució de circuits lògics és l'obtenció de la taula de veritat i posteriorment obtenir la funció lògica a partir d'aquesta. A continuació es mostra com obtenir la funció a partir de la taula de veritat.
Per exemple, una funció lògica de tres variables pot ser:
On:
quan a = 0, b = 0, c = 0 la funció S = 0
quan a = 0, b = 0, c = 1, la funció S = 1
i així amb la resta de les combinacions.
Es pot obtenir de dues maneres, com a suma de productes (minterms) o com a producte de sumes (maxterms).
Per exemple:
Les funcions S1 i S2 són deferents
Per a obtenir la funció en suma de productes (minterms) s'opera de la manera següent: S'han de prendre totes les combinacions possibles de les variables on la funció té com a valor "1", assignat el nom de la variable quan val "1" i en nom negat quan val "0", multiplicant les variables d'una combinació i se sumen tots els termes obtinguts d'aquesta manera.
Per exemple, a la taula anterior tenim:
Per a obtenir la funció en productes de sumes (maxterms) s'opera de la manera següent: S'han de prendre totes les combinacions possibles de les variables on la funció té com a valor 0, assignat el nom de la variable quan val 0 i en nom negat quan val 1, sumant les variables d'una combinació i es multipliquen tots els termes obtinguts d'aquesta manera.
Per exemple, a la taula de veritat anterior tenim:
Amb
l'únic fi de no complicar massa el tema només tractarem l'obtenció de
funcions i la seva simplificació per minterms (suma de productes).