Aula Z Tecnologia 4t ESO

components passius:resistors


Resistors           Resistors      

SimbologiaEls resistors són components passius que ofereixen una determinada resistència al pas del corrent elèctric. És molt habitual trobar-los en circuits electrònics i es fan servir, sobretot, per limitar la intensitat del corrent elèctric en un punt determinat del circuit o per dividir el valor total de la tensió.
Quant circula intensitat per un resistor, s’escalfa, atès que l’energia elèctrica que absorbeix la dissipa en forma de calor. La potència d’un resistor depèn de la calor que pot cedir sense que es deteriori. Com més potència té un resistor, més gran sol ser.

         

Circuit      Circuit


Hi ha una gran varietat de resistors, encara que els més habituals són els de pel·lícula de carbó i els de fil bobinat. El seu valor, que es mesura en ohms (Ω), pot estar escrit directament a la cara exterior del component, tot i que, generalment, es determina a partir d’un codi internacional de colors.


Codis colors   Resisitors    ResistorsCom es llegeix una resistència?


Les dues primeres bandes donen una idea del valor basic de la resistència i la tercera banda ens indica perque cal multiplicar el valor basic anterior per obtenir el veritable valor de la resistència. La quarta i ultima banda ens dóna la tolerància (Daurat 5%, Platejat 10%, sense color 20%, vermell 2%, marró 1%).
 Resumint:

Primera banda: valor basic

Segona banda: valor basic

Tercera banda: valor multiplicador

Quarta banda: Tolerància en percentatge

Codis colors 
Aula Z                            CONTACTA:  Mario Domenech i Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA