Aula Z Tecnologia 4t ESO

components passius: relés


Simbologia

Encara que l’element bàsic de la constitució d’un relé és una bobina, no se’l sol classificar específicament com a component electrònic passiu, atès que es tracta d’un element de característiques singulars que s’utilitza tant en circuits elèctrics com electrònics.

El relé és un interruptor elèctric que s’acciona per mitjà d’un electroimant. Està format per una bobina que, quan hi circula un corrent elèctric, atreu una làmina metàl·lica que acciona un contacte, el qual s’obre o es tanca. Quan el corrent deixa de circular per la bobina de l’electroimant, una molla fa retornar la làmina metàl·lica i el contacte a la seva posició original.

ReléEls relés són molt útils i es fan servir molt, perquè, amb corrents de poca intensitat, permeten controlar altres circuits d’intensitat molt més gran, i també perquè poden ser governats a distància. El corrent que circula per la bobina del relé rep el nom de corrent de maniobra o de comandament, mentre que el que circula pel segon circuit (és a dir, pels contactes) rep el nom de corrent principal o de potència.

Per exemple, un relé de 9 volts de CC el podem accionar fent servir una pila de 9 volts per al circuit de maniobra; en canvi, en el circuit de potència, a través dels contactes del relé, podem connectar una bombeta de 220 volts de corrent altern.Accionament d'un relé


El relé és un tipus particular d’interruptor o commutador, accionat elèctricament, que es pot controlar de maneres molt diverses: amb llum, emprant un LDR; amb calor, fent servir un NTC; amb sensor magnètic; amb un detector d’infraroig, a través del telèfon; amb programador horari; per so; etc.

Hi ha relés, però, que incorporen més d’un contacte.


Esquemes relés     ReléACTIVITATS 17 A 19


 
Aula Z                            CONTACTA:  Mario Domenech i Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA