Aula Z Tecnologia 3r ESO

sistemes de transmissió de politges amb corretja



Aquest tipus de transmissió està basat en la politja, i s'utilitza quan la distància entre els dos eixos de rotació és gran. El mecanisme consisteix en dos politges que estan unides per una mateixa corretja o per un mateix cable, i el seu objectiu és transmetre l'eix d'una de les politges al de l'altra. Les dues politges giren solidàries a l'eix i arrosseguen la corretja per adherència entre ambdues. La corretja, al seu torn, arrossega i fa girar l'altra politja (politja conduïda o de sortida), transmetent així el moviment.

Igual que en el cas de les rodes de fricció, el nombre de revolucions (o voltes) de cada eix vindrà donat per la grandària de les politges, de manera que, la politja major girarà a una velocitat més baixa que la politja menor.

Basant-nos en aquesta idea, podem trobar dos casos bàsics:

politja

1- La politja de sortida (conduïda) gira a menor velocitat que la politja d'entrada (motriu). Aquest és un sistema de politges reductor de velocitat.




politja

2- La politja de sortida gira a menor velocitat que la politja d'entrada. Aquest és un sistema de politges multiplicador de velocitat.


La relació de transmissió entre les dues politges es defineix de manera similar el sistema de rodes de fricció.

formulan2 és la velocitat de la roda conduïda.
n1 és la velocitat de la roda motriu.
D1 és el diàmetre de la roda motriu.
D2 és el diàmetre de la roda conduïda.

NOTA: fixa't que si el sistema de politges és reductor, la xifra del numerador és més petita que la xifra del denominador i si el sistema és multiplicador, la xifra del numerador és més gran que la del denominador.

formula

Exemple: Si és aquesta la relació de transmissió del sistema de politges, ens trobem davant d'un reductor de velocitat. En aquest cas, per cada volta que giri la politja conduïda, la politja motriu girarà deu voltes. en aquest cas i < 1.


formulaSi és aquesta la relació de transmissió del sistema de politges, ens trobem davant d'un multiplicador de velocitat. En aquest cas, per cada deu voltes que giri la politja conduïda, la politja motriu girarà una volta. En aquest cas i > 1.


NOTA: tots aquests conceptes s'apliquen també per a les rodes de fricció.


Concepte de moment torsor

 

Quan una força actua sobre un cos capaç de girar sobre un eix, produeix un moviment de rotació o gir. La magnitud que mesura la intensitat del gir s'anomena moment torsor, (és una cosa així com la intensitat o potència de l'empenta que fa girar el cos).

El moment torsor i la velocitat transmesos per un sistema de politges estan estretament relacionats amb el valor de la relació de transmissió del sistema. En aquest cas:

formula
M1
és el moment torsor de la politja motriu o politja d'entrada.
M2 és el moment torsor de la politja conduïda o politja de sortida.

Es pot observar que:

* Si < 1 (reductor), M2 > M1. En aquest cas, la velocitat de lar roda conduïda és menor que la de la politja motriu, però el moment torsor resultant és més gran.

* Si i > 1 (multiplicador), M2 < M1. En aquest cas, la velocitat de la roda conduïda és més gran que la de la politja motriu, però el moment torsor resultant és menor.

Al moment torsor també se li denomina parell de forces o parell motor.

CONCLUSIÓ:

* si volem major moment torsor, utilitzarem un sistema reductor.

* si volem desenvolupar major velocitat, utilitzarem un sistema multiplicador, però desenvolupa un moment torsor menor.



ACTIVITATs DEL QUADERN 3 - 6
ACTIVITAT DE MOODLE 28


 
Aula Z                            CONTACTA:  Mario Domenech i Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA