Aula Z Tecnologia 3r ESO

tipus d'estructures



Les estructures poden ser naturals o artificials. Les primeres es troben directament en la natura, formant part dels cossos, proporcionant-los subjecció i cohesió i evitant el seu enfonsament, caiguda o deformació excessiva. L’estructura òssia dels vertebrats, l’estructura cristal·lina dels minerals, l’estructura d’un arbre, etc., serveixen com exemples.

Per altra banda, les estructures artificials son elements constitutius de qualsevol objecte tecnològic: un llapis, un dipòsit d’aigua, el xassís d’un cotxe, un edifici, un pont penjant, un satèl·lit, ...

A més a més podem diferenciar entre les estructures permanents que s’instal·len o construeixen per desenvolupar la seva funció durant llargs períodes de temps: edificis, vehicles, ponts, ... i les estructures temporals que desenvolupen la seva funció durant determinats períodes de temps, després del quals poden ser reutilitzades o no: carpes de circ, tendals de campanya, bastides, escenaris,....

rígides

articuladesTotes les estructures poden ser rígides, és a dir no perden la serva forma inicial quan son sotmeses a una càrrega inferior al límit designat en el seu disseny i càlcul, com passa amb els edificis, les cadires, el xassís d’un vehicle.... o poden ser articulades, és a dir es deformen quan es mouen els elements que l’integren per l’aplicació d’una càrrega. Son exemples els ponts llevadissos, les grues mòbils, les màquines paletitzadores....


Dins d’aquestes estructures, cal diferenciar les següents categories: 

Estructures massives

massissa
Es construeixen mitjançant l’acumulació de material (blocs de pedra o argila, etc.), sense deixar pràcticament forats, formant murs massissos capaços de suportar pesos i càrregues molt grans, per tant, força pesats. A més de ser estables i rígides, es caracteritzen per ser especialment resistents, com ho són els murs d’un edifici, d’un embassament, d’una antiga església de pedra o d’una muralla. També trobem estructures massisses en els pilars dels ponts i aqüeductes romans, els temples grecs, les piràmides, les rampes i els dics, entre altres. S'usen materials com el granit, el marbre o el formigó.


Estructures amb voltes

bòvedes


Presenten arcs, voltes i cúpules, que són els elements de suport i subjecció.

Una volta és una successió de diversos arcs i una cúpula és una volta semiesfèrica.

Són lleugeres tot i suportar grans esforços de compressió. L’arc i la volta son els elements que fan resistent aquesta estructura.

voltes






Estructures entramades

entramades

Són les utilitzades en els edificis actuals. les peces s’uneixen de manera que formin una espècie de malla horitzontal i vertical, com la que formen les bigues i pilars d’un edifici o les potes i travessers d’una taula formant normalment angles de 90º. Com materials intervenen el formigó armat, l’acer (en forma de perfils normalitzats) i alguna vegada de fusta. Aquestes estructures estan integrades per elements de cimentació (sabates, lloses o pilots), elements verticals (pilars i columnes) i elements horitzontals (bigues, biguetes i forjats). En aquestes estructures, almenys alguns elements es troben sotmesos a més de dos esforços.


Estructures triangulades

trianguladesPer tal que una estructura sigui resistent als esforços ha d'estar construïda amb elements simples i indeformables.

La forma geomètrica que no es deforma quan li apliquem esforços en algun dels seus vèrtex és el triangle. Dins d'aquest tipus d'estructures en cal destacar les esferes geodèsiques que combinen les propietats de les voltes i les estructures de barres. L'element bàsic és el tetraedre que funciona com a triangle indeformable. Són un tipus d'estructura molt lleugera però molt resistent alhora.

torre

Aquest tipus de tècnica es observable en moltes estructures constituïdes per mòduls elementals de barres (perfils normalitzats d’acer o taulons de fusta) units entre sí amb escaires, cartel·les, soldadura, reblonat, etc. D’aquesta forma s’aconsegueix una estructura més resistent que la que proporciona un únic perfil de secció equivalent a la formada per seccions de tots els perfils que la integren. D'altra banda una estructura basada en una trama de triangles pot fer alhora les funcions de biga, arc, sostre, ... Cal mencionar com a exemples les encavallades de les naus industrials, els ponts, les grues, ...


A la ciutat de París n’hi ha un exemple, la Torre Eiffel, el monument més visitat del món. Aquesta torre va ser dissenyada per l’enginyer Gustave Eiffel, amb motiu de l’Exposició Universal de 1889 que va tenir lloc a París. Després de més de dos anys de construcció, la torre, que supera els 300 metres d’altura, va convertir-se en l’edifici més alt del moment. La seva estructura formada per barres de ferro va aixecar molta polèmica, ja que es tractava d’un edifici molt diferent a totes les construccions que s’havien fet fins aleshores. En aquesta construcció podrem apreciar que moltes de les barres de ferro estan unides formant triangles. Això es deu al fet que el triangle és l’únic polígon que no es pot deformar i, per tant, és una forma que proporciona una gran estabilitat.



Estructures penjades

penjades

Una part important del pes de l’estructura està suportat per cables tensors (tirants) per subjectar el pes de l’estructura i la seva càrrega i que es fixen a pilars o murs molt resistents, com es fa en el cas dels ponts penjants.

pont


Estructures de carcassa

carcassa 

Estan formades per perfils normalitzats i són molt lleugeres. La grua de construcció o de port, l’encavallada d’una nau industrial, la torre d’una antena per telecomunicacions, la torreta per la línia elèctrica d’alta tensió, proporcionen exemples d’aquesta categoria.






Estructures laminars

laminarEstan formades bàsicament per superfícies planes, amb les quals es forma una mena de capsa que té la funció de protegir elements més fràgils.

Formades per làmines o planxes de diversos materials, com l’acer, plàstics, etc. No suporten grans esforços. Es podem trobar en el xassís d’un cotxe, en la carcassa d’un ordinador, en la d’una rentadora, el dipòsit d’una formigonera, una llauna de conserva, el fusellatge d’un avió,...



ACTIVITATS del quadern 34 a 38
ACTIVITATS DE MOODLE 43 A 45




 
Aula Z                            CONTACTA:  Mario Domenech i Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA