Aula Z Tecnologia 2n ESO

obtenció de la fusta


Per que la fusta arribi a un taller de  fusteria o bé a una fàbrica de mobles, primer cal extreure-la de les explotacions forestals i després transformar-la en productes semielaborats, és a dir en taulons i llistons de difernts tipus i mesures. Tot aquest procés consta de diferents etapes:


Tala dels arbres


tala d'arbres

Consisteix a tallar els arbres dels que n'aprofitarem la fusta, bàsicament del tronc. Aquesta tasca la realitzen equips de llenyataires i ho fan fonamentalment amb serres mecàniques. Es recomana tallar els arbres  durant la tardor i l'hivern i es obligatori replantar les zones tallades.

Neteja de les rames i trocejat dels troncs


Al mateix bosc es realitza la tasca d'eliminació de les rames dels arbres i també es comença a eliminar l'escorça fins a deixar-lo prou net i a punt per poder-lo evaquar del bosc i poder-lo transportar. L'escorça i les rames s'utilitzen com a combustible.

Per treure els troncs fins al punt de càrrega als camions d'alt tonatge s'utilitza petita maquinària o bé els animals de tir.

Els troncs es parteixen, si cal a una determinada longitud per tal de poder ser transportats.


Transport dels troncs


troncsLa fusta obtinguda s'ha de transportar fins les serradores, habitualment es realitza amb camions de gran tonatge. En zones on el curs dels rius és abundós també s'usa l'aigua com a mitjà de transport fins al lloc de destí o bé a zones baixes de millor accessibilitat. Per exemple, els raiers dels Pallars i també de l'Alt Urgell transportaven la fusta d'aquestes comarques fins la plana de Lleida i fins i tot fins al delta de l'Ebre.Serrat


plans de tall       serra de cinta

Ja a la serredora, s'acaba de treure i netejar l'escorça dels troncs i posteriorment es talla longitudinalment els troncs amb grans serres de cinta. Els encenalls que obtenim del tall dels troncs els usem per fer-ne paper i taulers d'aglomerat. Se n'obtenen taulons, taulers i llistons de diferents mides.Assecatge


assecat de la fustaPer tal que la fusta no es pudreixi ni es deformi s'ha d'assecar molt bé abans d'utilitzar-la.


Aquest procés es pot realitzar de forma natural apilant la fusta de forma que pugui circular l'aire entre els taulons i taulers o bé de forma artificial posant la fusta en un magatzem tancat i fent circular aire calent.


Comercialitzacó


La fusta natural es talla en productes que s'anomenen semielaborats i que tenen unes formes i mides establertes:

presentació fustaLa taula: fusta plana, de poc gruix i de cares paral·leles.

El tauló: taula gruixuda

El tauler: fusta de gran superfície plana que es confeccionen unint taules de costat.

Els llistons: fustes primes i allargades i de secció habitualemnt quadrada.

Les motllures: llistons que tenen seccions amb formes decoratives.Altres formes són la chapa, que s'obté fent rotar els troncs en una màquina amb un tall molt afilat i que genera una làmina de fusta molt prima. Aquesta s'utilitza per a recobrir altres fustes de menys qualitat o d'aspecte menys agradable.


ACTIVITATS del quadern 1 - 6
 activitats de moodle 1 - 5 
Aula Z                            CONTACTA:  Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA