Aula Z Tecnologia 2n ESO

obtenció dels plàstics


Avui dia la majoria dels plàstics es fabriquen a partir del petroli que és la base per elaborar molts productes però només el 4% es transforma en plàstic. El petroli cru no te cap utilitat, aquest patirà una sèrie de transformacions fins a obtenir altres productes més útils.

Aquest procés s’anomena refinació i consta de dos processos bàsics: 

La DESTIL·LACIÓ: consisteix en posar el petroli en un gran dipòsit vertical anomenat columna de fraccionament que s’escalfa fins que bull (350-400ºC). Cadascuna de les substàncies es podrà extreure a una determinada alçada de la columna. Amb aquest procés s’aconsegueix separar el gasoil, el gas, l’èter de petroli, la benzina i el quitrà. La benzina és el més important per a l’elaboració dels plàstics.

Font: xtec.cat


El CRACKING: (trencar), s’aplica a la benzina i s’aconsegueix separar encara més els seus components. Ara tindrem etilè, propilè, estirè, .... que seran les molècules de partida per a sintetitzar els plàstics.

Tots els plàstics tenen una característica comuna: estan fets de molècules gegants i cada molècula pot estar formada per centenars de milers d’àtoms units formant una llarga cadena. Normalment la cadena principal està formada per àtoms de carboni. Els plàstics són, per tant, materials orgànics constituïts per macromolècules.

Només es consideren plàstics els materials que poden ser emmotllats en calent i mantenen la forma un cop freds.


Els plàstics es produeixen per transformació de substàncies naturals o per síntesi a partir de productes extrets del petroli, del gas natural o del carbó. Tots aquests productes tenen Carboni i Hidrogen i de vegades Oxigen, Nitrogen i Sofre. Combinant aquests elements obtenim unes molècules molt llargues, anomenades macromolècules. Aquestes molècules gegants s’han format a partir de la unió de molècules més petites. La molècula final és un polímer i les molècules petites inicials són monòmers.



ACTIVITAT del quadern 28
activitatS  de moolde 51 - 54


 
Aula Z                            CONTACTA:  Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA