Aula Z Tecnologia 1r ESO

EINES per cargolar i descargolar


Són totes aquelles eines que ens permeten amb el moviment rotatori sobre el seu eix i la força necessàries fer entrar o sortir cargols o femelles.

Claus


Font: grec.net
Són eines que serveixen per subjectar les cabotes de determinats cargols o femelles i poder-los rodar per cargolar-los o descargolar-los. 

Consisteixen en un mànec d’acer molt dur que pot tenir formes diverses i acabats per un o pels dos costats amb una obertura o boca que s’adapta a la forma de la cabota del cargol o de la femella.


La majoria de les claus són de boca fixa, com les planes fixes, les d’estrella o les de got. Normalment es presenten agrupades en paquets amb un ampli ventall de mides de boca (joc de claus).

La clau anglesa fa la mateixa funció que la resta de claus però és de boca variable de manera que se’n pot graduar l’obertura i adaptar-la a diverses mides de cabota quan aquesta és de forma quadrada o hexagonal.

Les claus allen o sisavades consisteixen en una barreta metàl·lica de secció hexagonal, la seva punta s’introdueix a l’entalla de la cabota del cargol que té la mateixa forma.

clau de bec de lloroLes claus de bec de lloro, són semblant a la clau anglesa, la seva boca és graduable i per tant la podem adaptar a diferents mides.
clau stillson

Les claus Stillson són especialment indicades per cargolar tubs de conduccions.
clau de carraca

La clau de carraca, que deu el seu nom al soroll que fa en utilitzar-la, es pot adaptar a mides diferents, es pot cargolar i descargolar sense moure la clau del cargol gràcies a un pinyó d'avançament que permet retornar a la posició d'inici sense fer cap força.


Tornavís


La seva punta té la forma més adequada per fer la força necessaria per cargolar o descargolar mitjançant un moviment de rotació.
tipus de puntes de tornavís
Els més habituals són els de cabota plana i els de cabota en forma d'estrella també anomenats phillips, els pozidriv que formen una doble estrella, els torx que formen una estrella de sis puntes, els security que són una variació dels anteriors i els d'hexàgon o sisavada més coneguts com a Allen.ACTIVITATS DEL quadern 13 - 14
activitats DE moodle 30 - 39 
Aula Z                            CONTACTA:  Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA