Aula Z Tecnologia-Informàtica

protecció per a una navegació SEGURA


La millor manera de protegir-se és ser conscient de l'existència de perills i fer un ús de la xarxa i del programari que minimitzi el risc. La prudència és la principal eina i s'ha d'extremar la cautela per evitar tenir problemes de seguretat. L'usuari és de vegades la baula més feble en la seguretat informàtica.


Protecció de contrassenyes i dades personals

Com a regla d'or, hem d'evitar donar les nostres dades personals en Internet, excepte en aquelles pàgines en les quals tinguem plena confiança. Per descomptat, això inclou qualsevol informació personal, familiar, financera o de costums.
Absolutament cap banc ens va a demanar mai el nostre número de compte, DNI o targeta per Internet ni per correu electrònic, per la qual cosa MAI hem de facilitar aquestes dades si suposadament el nostre banc ens els demana. A més, si les claus d'accés són ells els que ens les generen i faciliten... quin sentit ha de després ens les demanin via E-mail?

Protecció dades personalsUna mesura molt interessant si anem a realitzar compres per Internet és la d'obrir una compta amb la seva corresponent targeta exclusivament per a aquesta fi.
No hem de guardar les nostres claus i contrasenyes en l'ordinador, i tampoc habilitar l'opció que alguns programes i pàgines Web recordin aquestes contrasenyes. Si fem això la utilitat de la contrasenya es perd completament.
Un altre punt de gran importància és el tipus de claus que solem utilitzar. Una clau, per ser mitjanament segura ha de constar almenys de 8 dígits alfanumèrics, si pot ser barrejats nombres i lletres, i si el programa ens ho permet, barrejar majúscules i minúscules, i per descomptat sense tenir cap relació amb nosaltres.
La majoria dels programes per trencar claus es basen en una sèrie dóna algorismes preestablerts sobre les combinacions més habituals a estudiar i mitjançant el mètode de la força bruta. És a dir, que a partir d'una dada coneguda (i a alguns se'ls poden introduir més d'un), comença a generar una sèrie de combinacions i a executar combinacions que guarda en una base de dades. Aquestes combinacions estan basades en els criteris més usuals utilitzats en les claus.
Cal tenir també cuidat amb les habituals preguntes per recordar la contrasenya. Qualsevol persona que ens conegui mínimament pot accedir a aquestes dades en qüestió de minuts.
Com crear una contrasenya segura:  http://busport.blogspot.com.es/2012/07/como-crear- una-contrasena-segura.htmlProtecció de privadesa

Els ordinadors emmagatzemen la informació encara que nosaltres no vulguem. Guarden les pàgines web que hem visitat, els arxius que hem descarregat, les recerques que hem fet en Google, dades que hem emplenat en un formulari...

Alguns dels llocs on es guarda aquesta informació són:

Historial del navegador: Aquí es guarden les pàgines web que hem visitats. Si volem evitar que algú sàpiga que pàgines hem visitat podem esborrar l'historial o utilitzar la navegació privada.

Cookies: És una espècie de contenidor de dades que els llocs webs i el navegador que estem emprant utilitzen amb el propòsit d'emmagatzemar informació de la nostra interacció amb les webs que visitem, amb la finalitat d'utilitzar-los per a diverses comesos, el principal d'ells, recordar preferències i configuracions. Per exemple es poden mantenir llistes de compres o productes triats en llocs webs de comerç electrònic, personalitzar per adaptar a les nostres necessitats llocs webs personals o de notícies, entre molts altres beneficis molt importants per a la navegació.
El problema és que amb les cookies es té la capacitat de realitzar seguiments dels moviments que realitza l'usuari dins d'un lloc, la qual cosa pot ser recopilat i usat amb finalitats alienes al seu propòsit original.

Arxius descarregats, imatges i webs es guarden l'una carpeta d'arxius temporals d'Internet.


Protecció enfront de descàrregues i programes maliciosos

No tots els arxius que es reben per correu o es descarreguen gratuïts de la xarxa estan nets d'amenaces. És important comprovar i pensar abans d'executar. Hem d'utilitzar un programa antivirus i mantenir-ho actualitzat.

Igualment hem de desconfiar de les clàssiques barres d'ajuda i navegació (les conegudes toolbar). Cert que algunes són d'una gran utilitat i confiança (com és el cas de MSN toolbar o de Google toolbar, per posar algun exemple), però també hi ha moltes que ja no ho són tant, i l'única finalitat de les quals real és la d'enviar a tercers informació sobre el nostre sistema i hàbits de navegació. És molt habitual que s'instal·lin en instal3lar altres programes.

Els programes d'intercanvi (els coneguts programes P2P) també pot ser una altra vies de propagació de malware, sobretot de troyanos.


 
Aula Z                            CONTACTA:  Mario Domenech i Conxita Sabartrés  Licencia de Creative Commons
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA